Jeżynowa Pavlova
Wypieki z letnimi owocami: delikatne i mięciutkie jak pianka, a jednocześnie kruche. Wszyscy je uwielbiamy!
Składniki
- 5 białek, sól
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 520 ml śmietany 36 proc.
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- jeżyny, borówki i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę delikatnie rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w 120°C. Potem susz 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Miksując, partiami dodawaj mascarpone. Krem schłodź w lodówce. Wyłóż na bezowy spód. Wierzch udekoruj jeżynami, borówkami oraz listkami mięty.
Zobacz także: