Juszka z Dąbrowy
Juszka, czyli polewka jarzynowa z przewagą ziemniaków i dodatkiem kaszy jęczmiennej.

Składniki
- 2 l wywaru na kościach
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- sól
- pieprz
do podania
- skwarki
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Do ciepłego wywaru wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim oraz lubczykiem. Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do garnka. Dodać opaloną cebulę i ugotować do miękkości, przy czym mniej więcej w połowie dorzucić jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprawić solą i pieprzem. Podawać okraszone skwarkami. Udekorować posiekaną pietruszką.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: