Reklama

Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Składniki

  • 2,5 kg świeżej (oczyszczonej) kaczki
  • 2 jabłka (np. antonówka lub szara reneta)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

1. Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki. 

2. Obierz i usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki i oprósz majerankiem. Dodaj żurawinę i posiekany czosnek. Nadziej tym kaczkę. Potem zaszyj lub zepnij wykałaczkami. 

3. Włóż kaczkę do brytfanki posmarowanej masłem. 

4. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 2 godziny (dokładny czas zależy od wielkości kaczki). 

5. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, polewaj nim kaczkę od czasu do czasu. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. pół godziny, aż się skórka zarumieni. Wyłącz piekarnik i zostaw kaczkę na 5 minut. 

6. Pokrój pieczyste na porcje. Podawaj np. z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.  

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy