Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną
Przygotowanie:
1. Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki.
2. Obierz i usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki i oprósz majerankiem. Dodaj żurawinę i posiekany czosnek. Nadziej tym kaczkę. Potem zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
3. Włóż kaczkę do brytfanki posmarowanej masłem.
4. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 2 godziny (dokładny czas zależy od wielkości kaczki).
5. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, polewaj nim kaczkę od czasu do czasu. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. pół godziny, aż się skórka zarumieni. Wyłącz piekarnik i zostaw kaczkę na 5 minut.
6. Pokrój pieczyste na porcje. Podawaj np. z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Zobacz także: