Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Składniki
- 2,5 kg świeżej (oczyszczonej) kaczki
- 2 jabłka (np. antonówka lub szara reneta)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 5 łyżek suszonego majeranku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:1. Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki. 2. Obierz i usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój owoce w ósemki i oprósz majerankiem. Dodaj żurawinę i posiekany czosnek. Nadziej tym kaczkę. Potem zaszyj lub zepnij wykałaczkami. 3. Włóż kaczkę do brytfanki posmarowanej masłem. 4. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 2 godziny (dokładny czas zależy od wielkości kaczki). 5. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz, polewaj nim kaczkę od czasu do czasu. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. pół godziny, aż się skórka zarumieni. Wyłącz piekarnik i zostaw kaczkę na 5 minut. 6. Pokrój pieczyste na porcje. Podawaj np. z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Zobacz także: