Kaczka nadziewana jabłkami i żurawiną

Jeśli zależy ci, aby skóra kaczki była chrupiąca, to posmaruj ją wodą z dodatkiem soli. Mięso będzie soczyste, jeśli co 20 minut podlejesz kaczkę wytapiającym się tłuszczem
Jeśli zależy ci, aby skóra kaczki była chrupiąca, to posmaruj ją wodą z dodatkiem soli. Mięso będzie soczyste, jeśli co 20 minut podlejesz kaczkę wytapiającym się tłuszczem123RF/PICSEL

Składniki

  • 2,5 kg świeżej (oczyszczonej) kaczki
  • 2 jabłka (np. antonówka lub szara reneta)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła klarowanego
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?