Kaczka z orzechami włoskimi
Danie jak z azjatyckiej restauracji w twoim domu? Żaden problem! Oto przepis na kaczkę z orzechami włoskimi.
Składniki
- 1/2 kaczki
- kostka rosołu drobiowego
- cebula
- pół łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 20 dag orzechów włoskich
- 3/4 szklanki soku z czarnych porzeczek
- sok z cytryny
- 4 łyżki cukru
- bakłażan
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego i kawałek świeżego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż. Wsyp po pół łyżeczki pieprzu, kurkumy i mielonego imbiru, wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę i przełóż na talerz.
2. Na tym samym tłuszczu zrumień pokrojone mięso, posyp je mąką, dodaj orzechy i smaż 5 minut. Wlej po 3/4 szklanki wody i soku z czarnych porzeczek. Wrzuć kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Całość duś około 1 godziny.
3. Bakłażan pokrój w plastry, posól i odstaw na 45 minut. Następnie opłucz i osusz. Usmaż na rumiano na rozgrzanej oliwie. Wymieszaj z podduszoną cebulą i imbirem. Podawaj z kaczką i ugotowanym ryżem.
Zobacz także: