Kadaiffi. Cypryjski deser
Kadaiffi, czyli ciasto naleśnikowe obficie oblane miodem. Dosłownie palce lizać!

Składniki
Ciasto
- 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
- 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
20 min
2
Przygotowanie jest bardzo zbliżone do zrobienia naszych naleśników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jajko, olej i sól. Całość roztrzepujemy rózgą lub mikserem do momentu aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnię z olejem powoli wlewamy ciasto. I tu następuje drobna różnica. W Polsce lubimy, aby naleśniki były bardzo cienkie. Cypryjczycy z kolei wolą nieco grubsze. Smażymy kilka minut z obydwu stron.
Wykładamy na talerz, polewamy obficie miodem i na to nakładamy jeszcze jednego naleśnika. Całość lekko dociskamy i kroimy w paski! Tak jak na zdjęciu poniżej.
