Reklama

Kadaiffi. Cypryjski deser

Kadaiffi, czyli ciasto naleśnikowe obficie oblane miodem. Dosłownie palce lizać!

Czas przyrządzenia: 20
Składniki dla: 2

Składniki Ciasto

  • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
  • 200 g (1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia


Przygotowanie jest bardzo zbliżone do zrobienia naszych naleśników. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jajko, olej i sól. Całość roztrzepujemy rózgą lub mikserem do momentu aż nie będzie grudek. 

Na rozgrzaną patelnię z olejem powoli wlewamy ciasto. I tu następuje drobna różnica. W Polsce lubimy, aby naleśniki były bardzo cienkie. Cypryjczycy z kolei wolą nieco grubsze. Smażymy kilka minut z obydwu stron. 

Wykładamy na talerz, polewamy obficie miodem i na to nakładamy jeszcze jednego naleśnika. Całość lekko dociskamy i kroimy w paski! Tak jak na zdjęciu poniżej.

Reklama
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy