Kakaowa rolada z kremem cappuccino
Banan świetne sie sprawdza w ciastach.
Składniki
ciasto
- 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- masło
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- żelatyna
- mascarpone
- kremówka
- 3 łyżki cappuccino
- 30 g cukru
- banany
Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka. Masło stop.
Obie mąki, proszek i kakao przesiej do jajek. Zamieszaj, wlej płynny tłuszcz.
Gotowe ciasto wylej na prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Piecz ciasto ok. 20 minut w temperaturze 180˚C. Upieczony placek wyłóż na wilgotną ściereczkę i zwiń.
Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj cappuccino i cukier. Dołóż jeszcze serek i rozpuszczoną żelatynę. Miksuj wszystko na małych obrotach dwie minuty. Banany obierz, odetnij końcówki i przekrój je na pół.
Roladę rozwiń i na całą jej powierzchnię wyłóż krem. Na jednym boku ułóż kawałki owoców. Następnie ją zroluj. Owiń ciasno folią spożywczą i włóż do lodówki.