Reklama

Kakaowa rolada z kremem cappuccino

Banan świetne sie sprawdza w ciastach.

Składniki ciasto

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • masło
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem

  • żelatyna
  • mascarpone
  • kremówka
  • 3 łyżki cappuccino
  • 30 g cukru
  • banany

 Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka. Masło stop.

Obie mąki, proszek i kakao przesiej do jajek. Zamieszaj, wlej płynny tłuszcz.

Gotowe ciasto wylej na prostokątną formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Piecz  ciasto ok. 20 minut w temperaturze 180˚C. Upieczony placek wyłóż  na wilgotną ściereczkę i zwiń.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj cappuccino i cukier. Dołóż jeszcze serek  i rozpuszczoną żelatynę. Miksuj wszystko na małych obrotach dwie minuty. Banany obierz, odetnij końcówki  i przekrój je na pół.

Reklama

Roladę rozwiń i na całą jej powierzchnię wyłóż krem.  Na jednym boku ułóż kawałki owoców. Następnie ją zroluj. Owiń ciasno folią spożywczą i włóż do lodówki.

 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy