Kakaowiec z jabłkami
Wypiek idealny do poobiedniej kawy. Połączenie jabłek i czekolady - pycha!

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 3 jajka
- 8 jabłek
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
1. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawaj po 1 jajku. Partiami wsypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko. Na końcu dodaj kakao. Dobrze wymieszaj. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
2. Formę o wym. 25 x 30 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piernika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut. Wystudź. Na wierzchu ciasta rozprowadź polewę czekoladową albo posyp je cukrem pudrem.
Zobacz także: