Kalafior panierowany
Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom. Wypróbuj przepis na pysznego, zapiekanego kalafiora w panierce.
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do wody i gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić.
2. Bułkę tartą wymieszać na talerzu ze startym parmezanem, ziołami prowansalskimi i papryką. W misce roztrzepać jajko z mlekiem.
3. Różyczki kalafiora oprószyć mąką, zanurzać w jajku, obtaczać w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, przewrócić na drugą stronę, piec jeszcze 5 minut.
4. Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni. Upieczony kalafior posypać boczkiem i natką.
Zobacz także: