Reklama

Kalafior panierowany

Zapiekane jarzyny powinny przypaść do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom. Wypróbuj przepis na pysznego, zapiekanego kalafiora w panierce.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 10 dag parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, ostra papryka

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do wody i gotować 5 minut. Odcedzić i ostudzić. 

2. Bułkę tartą wymieszać na talerzu ze startym parmezanem, ziołami prowansalskimi i papryką. W misce roztrzepać jajko z mlekiem. 

3. Różyczki kalafiora oprószyć mąką, zanurzać w jajku, obtaczać w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, przewrócić na drugą stronę, piec jeszcze 5 minut. 

Reklama

4. Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni. Upieczony kalafior posypać boczkiem i natką. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy