Kalafior pieczony na ostro
Gdy jest gorąco, nikt nie myśli o długim staniu przy kuchni. Wypróbuj potrawy, które przygotujesz szybko i możesz je jeść także na zimno
Sposób przygotowania:
1. Kalafior umyj, osusz i podziel na różyczki.
2. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. W dość dużej misce połącz wędzoną paprykę z solą, lubczykiem, pieprzem, czosnkiem oraz chili. Dodaj cukier puder. Zalej 1/2 szklanki oliwy i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby aromaty dobrze się połączyły.
3. Różyczki kalafiora włóż do sosu i starannie obtocz ze wszystkich stron. Odstaw na 15 minut.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na nim różyczki kalafiora. Możesz także upiec warzywo w odkrytym naczyniu żaroodpornym.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C i piecz ok. 30 minut. 10 minut przed końcem włącz górną grzałkę, aby kalafior ładnie się przyrumienił.
Zobacz także: