Kalafior z curry, groszkiem i kokosem
Pyszne wegetariańskie danie.

Składniki
- 1 kalafior
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 kostka tofu (ok. 300 g)
- 150 g mrożonego groszku
- 200 g orzechów włoskich
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki curry w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- duże wiórki kokosowe
- kolendra
Umyj i oczyść kalafior. Podziel go na niewielkie różyczki.
Wymieszaj na dużym talerzu curry w proszku z papryką, gałką muszkatołową, odrobiną soli oraz pieprzem. Pokrój tofu w niedużą kostkę i obtocz w przyprawach.
Rozgrzej na patelni olej i obsmaż tofu na złoto-brązowo. Zdejmij z patelni, a następnie na dużym ogniu podsmaż kalafior.
Wrzuć na patelnię zamrożony groszek. Podsmażaj wszystko, mieszając co jakiś czas.
Wymieszaj czerwoną pastę curry z mlekiem kokosowym i wlej na patelnię. Podduś. Zgaś ogień i dodaj uprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Podawaj ciepłe, udekorowane wiórkami kokosowymi oraz świeżymi listkami kolendry.
Zobacz także: