Kanadyjski gulasz z indykiem
Danie jednogarnkowe.

Składniki
- 3 czerwone i żółte papryki
- 3 cebule
- 500 g piersi indyka
- 8–10 gałązek świeżego majeranku
- 250 ml sosu barbecue
- 50 ml syropu klonowego
- 50 ml whisky
- 200 ml śmietanki kremówki
- szczypta chili w proszku
- sól i grubo mielony pieprz
- olej
Przygotowanie:
Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Obrane cebule grubo siekamy. Z łodyżek majeranku obrywamy listki. Piersi indyka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą.
Do 1 l wody dodajemy sos barbecue, syrop klonowy, whisky, śmietanę, listki majeranku i mieszamy trzepaczką rózgową. Doprawiamy pieprzem, chili i solą, mieszamy. Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy krótko cebulę, dodajemy paprykę i mięso. Zalewamy mieszaniną sosu barbecue, syropu klonowego, whisky, śmietany oraz wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 70 minut.
Gulasz podajemy na stół w garnku. Doskonale smakuje z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub z ciepłą bagietką.
Zobacz także: