Reklama

Kanadyjski gulasz z indykiem

Danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 3 czerwone i żółte papryki
  • 3 cebule
  • 500 g piersi indyka
  • 8–10 gałązek świeżego majeranku
  • 250 ml sosu barbecue
  • 50 ml syropu klonowego
  • 50 ml whisky
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • szczypta chili w proszku
  • sól i grubo mielony pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Obrane cebule grubo siekamy. Z łodyżek majeranku obrywamy listki. Piersi indyka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą.

Do 1 l wody dodajemy sos barbecue, syrop klonowy, whisky, śmietanę, listki majeranku i mieszamy trzepaczką rózgową. Doprawiamy pieprzem, chili i solą, mieszamy. Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy krótko cebulę, dodajemy paprykę i mięso. Zalewamy mieszaniną sosu barbecue, syropu klonowego, whisky, śmietany oraz wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 70 minut.

Reklama

Gulasz podajemy na stół w garnku. Doskonale smakuje z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub z ciepłą bagietką.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy