Kanapka z kurczakiem i mozzarellą
Wiosenna aura, choć zmienna, zachęca, by wyjechać za miasto. Przygotuj piknikowe menu! Smaczne i wygodne do zabrania na zieloną trawkę.

Składniki
- 4 duże bułki lub 4 kawałki bagietki
- 2 duże piersi kurczaka
- 2 czerwone cebule
- garść rukoli
- 2 mozzarelle
- kilka łodyżek tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
1. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem mięso. Wytnij ostrym nożem chrząstki i rozbij delikatnie. Oprósz piersi solą i pieprzem.
2. W głębokim talerzu wymieszaj sok z cytryny, dodaj rozgnieciony czosnek, tymianek oraz oliwę. Włóż pokrojone w kawałki piersi z kurczaka i wymieszaj. Odstaw na 10 minut i rozgrzej w tym czasie patelnię grillową.
3. Ułóż kawałki mięsa na patelni i grilluj przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pojawią się ciemne paski. W połowie grillowania połóż na kurczaku gałązki świeżego tymianku.
4. Bułki lub bagietki przekrój na pół i skrop oliwą.
5. Ułóż je na patelni grillowej i podpiekaj tak długo, aż się zarumienią.
6. Obok ułóż pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Grilluj, aż będzie złotobrązowa.
7. Przełóż do bułki kawałki kurczaka. Dodaj umytą rukolę, cebulę i pokrojoną w plastry mozzarellę.
8. Tak przygotowaną kanapkę ułóż na patelni i grilluj, aż zacznie się topić mozzarella.