Reklama

Reklama

Kapary na widelcu

Kapary to uniwersalny dodatek, dzięki któremu stworzysz przepyszną potrawę z dowolnej kuchni świata. Wypróbuj, a nie pożałujesz!

Kulinarni entuzjaści uwielbiają ich wyrazisty smak. Są ostre i cierpkie, budzą skojarzenia z chrzanem i rzeżuchą.

W jakiej postaci kupować?

Najczęściej kapary można spotkać kiszone w occie, bardzo kwaśnej zalewie bądź solance, dlatego przed podaniem do potraw trzeba je wymoczyć w wodzie (około 10 minut).

Do czego podawać?

Słysząc „kapary” mimowolnie dodajemy „tuńczyk” – to wielka para kuchni śródziemnomorskiej! Rzucamy stek ze świeżego tuńczyka na grill lub na patelnię, nie na długo. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kapary ze skórką cytrynową, wlewamy trochę białego wina i tym polewamy rybę. Doskonałym dodatkiem będzie posiekany czosnek lub pomidorki koktajlowe.

Reklama

Kapary można też dodawać do drobiu, ryb, a nawet sosu pomidorowego, dzięki czemu potrawy te przestają być łagodne i delikatne w smaku. Kapary pasują też do surówek i sałatek na zimno, bowiem idealnie łączą się z innymi przyprawami, takimi, jak bazylia czy oregano.

Kapary często dodawane są do sosów na zimno, do jajek, gotowanych jarzyn oraz owoców morza. Bazą białego sosu może być jogurt naturalny lub majonez.

Makaron z kaparami i oliwkami

Bitki w sosie kaparowym

Na żywo 36/2011

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: kapary

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy