Kapuśniaczki
Wierzch pasztecików można posypać kminkiem lub czarnym sezamem.

Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 180 g roztopionego masła
- 2 jajka
na nadzienie
- 1 kg grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 1 godz. Odcedź, a gdy wystygnie odciśnij nadmiar wody, posiekaj.
Grzyby oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Pokrój w kostkę.
Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje cały płyn. Włóż kapustę i smaż ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem.
Do pokruszonych drożdży dodaj cukier, mleko oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
Do przesianej mąki dodaj sól, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż na nie farsz i zwiń w roladę.
Pokrój na kawałki po ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw na 30 min. Wierzchy posmaruj jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody. Piecz 25 min w temp. 180°C.
Zobacz także: