Reklama

Kapuśniaczki

Wierzch pasztecików można posypać kminkiem lub czarnym sezamem.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 20 sztuk

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g roztopionego masła
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie

  • 1 kg grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 1 godz. Odcedź, a gdy wystygnie odciśnij nadmiar wody, posiekaj.

Grzyby oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Pokrój w kostkę.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje cały płyn. Włóż kapustę i smaż ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem.

Do pokruszonych drożdży dodaj cukier, mleko oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min.

Reklama

Do przesianej mąki dodaj sól, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż na nie farsz i zwiń w roladę.

Pokrój na kawałki po ok. 3 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw na 30 min. Wierzchy posmaruj jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody. Piecz 25 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy