Kapuśniak na żeberkach
Polacy uwielbiają zupy.

Składniki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg żeberek
- 20 dag boczku wędzonego
- 1/2 małego selera
- marchewka
- cebula
- łyżka mąki pszennej
- 4 ziemniaki
- majeranek
- kminek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie:
Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj żeberka. Zagotuj i wrzuć pieprz, listki laurowe, ziele angielskie i sól. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj startą marchewkę i seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i kminek.
Całość gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodaj odciśniętą, pokrojoną kapustę i gotuj jeszcze około 40 minut.
W tym samym czasie pokrój boczek i podsmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do gotującej się zupy.
Zobacz także: