Kapuśniak słodko-kwaśny

Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

Zupa kapuśniak
Zupa kapuśniak123RF/PICSEL

Składniki

  • po 50 dag kapusty białej i kiszonej
  • 50 dag bobu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, słodka papryka, kminek
  • liście selera do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę. Białą kapustę oczyścić, usunąć głąb, poszatkować.

2. Cebulę, warzywa i kapustę zalać 1 litrem wrzącej wody, posolić, gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 min.

3. Bób umyć, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować około 15 minut pod przykryciem. Odcedzić, obrać z łupin. Kapustę kiszoną posiekać.

4. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić bób, podsmażyć (2 łyżki zostawić do dekoracji). Dodać kiszoną kapustę, podsmażyć, przełożyć całość do garnka z białą kapustą. Doprawić solą i papryką, wsypać kilka ziaren kminku, dusić ok. 30 min (do miękkości warzyw).

5. Masło zasmażyć z mąką, zaprawić zupę, udekorować bobem i liśćmi selera.

Zobacz także:

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas