Kapuśniak słodko-kwaśny
Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę. Białą kapustę oczyścić, usunąć głąb, poszatkować.
2. Cebulę, warzywa i kapustę zalać 1 litrem wrzącej wody, posolić, gotować na małym ogniu pod przykryciem 45 min.
3. Bób umyć, zalać wrzącą, osoloną wodą, gotować około 15 minut pod przykryciem. Odcedzić, obrać z łupin. Kapustę kiszoną posiekać.
4. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić bób, podsmażyć (2 łyżki zostawić do dekoracji). Dodać kiszoną kapustę, podsmażyć, przełożyć całość do garnka z białą kapustą. Doprawić solą i papryką, wsypać kilka ziaren kminku, dusić ok. 30 min (do miękkości warzyw).
5. Masło zasmażyć z mąką, zaprawić zupę, udekorować bobem i liśćmi selera.
Zobacz także: