Kapuśniak z klopsikami
Przygotowanie:
1. Z dyni usuń pestki oraz skórę, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na koniec posiekaj kapustę kiszoną.
2. Bułkę kajzerkę zalej mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Do mięsa dodaj jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z mięsa uformuj średniej wielkości klopsiki. Obsmaż je na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
3. W garnku rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj listki laurowe, ziemniaki, dynię oraz paprykę. Wlej gorący bulion. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, ok. 20 min. Następnie dodaj kapustę kiszoną. Gotuj ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj klopsiki. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 min.
Zobacz również: