Kapusta kiszona według trzech proporcji

article cover
123RF/PICSEL

Kapusta kiszona według trzech proporcji

Zasoloną kapustę ugniata się w naczyniu i już po trzech dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, można spróbować pierwszych efektów procesu fermentacji. Aby dłużej przechowywać kapustę należy ja przenieść w chłodne miejsce (np. do piwnicy). IG
Zasoloną kapustę ugniata się w naczyniu i już po trzech dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, można spróbować pierwszych efektów procesu fermentacji. Aby dłużej przechowywać kapustę należy ja przenieść w chłodne miejsce (np. do piwnicy). IG
Według tradycyjnych metod kapusta była kiszona w drewnianych beczkach. Obecnie mało kto kisi w domowych warunkach takie ilości kapusty. Można użyć np. szklanego słoja.
Według tradycyjnych metod kapusta była kiszona w drewnianych beczkach. Obecnie mało kto kisi w domowych warunkach takie ilości kapusty. Można użyć np. szklanego słoja.123RF/PICSEL
Sól jest konieczna do ukiszenia kapusty. Powoduje, że warzywo puszcza sok, który ma idealne właściwości fermentacyjne (należy pamiętać, że musi on całkowicie przykrywać poszatkowane kawałki kapusty w naczyniu do kiszenia). Inne dodatki nie są konieczne, ale dla poprawy smaku można zastosować przyprawy np. liście laurowe, kminek. Inne dodatki to: jabłka, żurawina, papryka, liście porzeczki.
Sól jest konieczna do ukiszenia kapusty. Powoduje, że warzywo puszcza sok, który ma idealne właściwości fermentacyjne (należy pamiętać, że musi on całkowicie przykrywać poszatkowane kawałki kapusty w naczyniu do kiszenia). Inne dodatki nie są konieczne, ale dla poprawy smaku można zastosować przyprawy np. liście laurowe, kminek. Inne dodatki to: jabłka, żurawina, papryka, liście porzeczki. 123RF/PICSEL
Nie musisz tracić czasu na bardzo drobne szatkowanie kapusty. Grubiej pokrojona będzie równie smaczna.
Nie musisz tracić czasu na bardzo drobne szatkowanie kapusty. Grubiej pokrojona będzie równie smaczna.123RF/PICSEL
Warto wybierać późno dojrzewające odmiany kapusty, które są soczyste i mają bogaty smak.
Warto wybierać późno dojrzewające odmiany kapusty, które są soczyste i mają bogaty smak. 123RF/PICSEL
 Oczywiście można dodawać inne dodatki i przyprawy wedle upodobania, jednak te bazowe proporcje powinny być zachowane.
Oczywiście można dodawać inne dodatki i przyprawy wedle upodobania, jednak te bazowe proporcje powinny być zachowane.123RF/PICSEL
Jest wyjątkowo łatwy do zapamiętania. Magiczna formuła brzmi: „1000/100/10”. Oznacza to, że na każdy kilogram kapusty bierzemy 100 g marchewki i 10 g soli. Takie proporcje dają idealną równowagę smaków słodkiego i słonego.
Jest wyjątkowo łatwy do zapamiętania. Magiczna formuła brzmi: „1000/100/10”. Oznacza to, że na każdy kilogram kapusty bierzemy 100 g marchewki i 10 g soli. Takie proporcje dają idealną równowagę smaków słodkiego i słonego. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?