Kapusta pekińska w roli głównej
To prawdziwa witaminowa bomba. Warto kapustę pekińską wykorzystać w kuchni, jeśli myślimy o wzmocnieniu odporności. Ten przepis w ciemno można wprowadzić do jadłospisu.
Składniki
- ½ główki kapusty pekińskiej
- cebula czerwona
- 2 pomidory
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 plastry wędzonego boczku
- garść suszonej żurawiny ( lub granat)
- łyżka oleju
sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu winnego
- łyżka soku
- z cytryny sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę i cebulę pokrój w cienkie piórka, seler w drobną kostkę. Wymieszaj warzywa. Plastry boczku przekrój na pół i pokrój w paski (o długości 2-3 cm).
Delikatnie podsmaż na patelni na oleju, tylko żeby boczek lekko się zrumienił (ale nie przysmażaj go). Wystudź boczek, dodaj go do warzyw. Wsyp żurawinę i wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Przygotuj sos i polej nim sałatkę.
Zobacz także: