Reklama

Kapusta pekińska w roli głównej

To prawdziwa witaminowa bomba. Warto kapustę pekińską wykorzystać w kuchni, jeśli myślimy o wzmocnieniu odporności. Ten przepis w ciemno można wprowadzić do jadłospisu.

Składniki

  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • garść suszonej żurawiny ( lub granat)
  • łyżka oleju

Składniki sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego
  • łyżka soku
  • z cytryny sól
  • pieprz

Przygotowanie: 
Kapustę i cebulę pokrój w cienkie piórka, seler w drobną kostkę. Wymieszaj warzywa. Plastry boczku przekrój na pół i pokrój w paski (o długości 2-3 cm). 

Delikatnie podsmaż na patelni na oleju, tylko żeby boczek lekko się zrumienił (ale nie przysmażaj go). Wystudź boczek, dodaj go do warzyw. Wsyp żurawinę i wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy