Reklama

Karkówka na dziko – w brusznicowej glazurze

Krucha, o wyrazistym smaku. Podawana z aksamitnym sosem. Będzie przebojem niedzielnego obiadu.

Składniki

  • 1,2 kg karkówki
  • 500 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 2 łyżki zmielonych suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3-4 łyżki dżemu z borówki brusznicy

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz i osusz. Jałowiec utłucz w moździerzu. Do większej miski wlej wino, ocet balsamiczny oraz miód. Dodaj jałowiec i wymieszaj. Włóż karkówkę. Przykryj. Włóż do lodówki - najlepiej na 2 dni, a przynajmniej na 24 godziny. Co jakiś czas obróć mięso. 

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go ze zmielonymi grzybami, tymiankiem, olejem oraz 2 łyżeczkami soli. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Karkówkę wyjmij z marynaty (zachowaj ją). Natrzyj ze wszystkich stron grzybową pastą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Piecz przez 5 godzin. 

Reklama

3. Odłożoną marynatę przecedź przez sitko. Wymieszaj z sosem z pieczenia karkówki i gotuj, aż płyn odparuje do połowy. Wtedy zdejmij z ognia i wymieszaj z dżemem borówkowym. Upieczone mięso posmaruj 2-3 łyżkami przygotowanego sosu. Piecz jeszcze ok. 8 minut - bez przykrycia. Pozostały sos serwuj w sosjerce. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy