Karmelizowane figi z kremem mascarpone
Aksamitny deser z karmelizowanymi figami i serkiem mascarpone.

Składniki
- 3 figi
- 3 łyżki miodu
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 15 g cukru waniliowego
- 35 g ciastek kakaowych
- 20 g pistacji
Sposób przygotowania:Do miski wkładamy zimną śmietankę, mascarpone oraz cukier waniliowy. Ubijamy na sztywną masę przez około 5 minut. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji krem przekładamy do lodówki, aby się schłodził. Figi kroimy na ćwiartki i połówki. Na patelnię wylewamy miód i wkładamy pokrojone owoce. Karmelizujemy przez 3 minuty na średnim ogniu. Przekładamy na talerz. Dodajemy nasz krem oraz posiekane pistacje. Całość posypujemy startymi ciasteczkami kakaowymi. Smacznego!