Reklama

Karmelizowane figi z kremem mascarpone

Aksamitny deser z karmelizowanymi figami i serkiem mascarpone.

Składniki

  • 3 figi
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 15 g cukru waniliowego
  • 35 g ciastek kakaowych
  • 20 g pistacji

Sposób przygotowania:

Do miski wkładamy zimną śmietankę, mascarpone oraz cukier waniliowy. Ubijamy na sztywną masę przez około 5 minut. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji krem przekładamy do lodówki, aby się schłodził. Figi kroimy na ćwiartki i połówki. Na patelnię wylewamy miód i wkładamy pokrojone owoce. Karmelizujemy przez 3 minuty na średnim ogniu. Przekładamy na talerz. Dodajemy nasz krem oraz posiekane pistacje. Całość posypujemy startymi ciasteczkami kakaowymi. Smacznego! 

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy