Karmelowa panna cotta
Co powiesz na wyśmienity deser bez pieczenia? Wypróbuj przepis na aksamitną panna cottę z sosem karmelowym. Niebo w gębie!
Składniki
- 2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 200 ml jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki żelatyny w proszku
- esencja waniliowa
- 2 łyżki wody
na sos
- szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- ćwierć szklanki roztopionego masła
- pół szklanki śmietany kremówki
- łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody przez 15 minut. Szklankę kremówki ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z jogurtem oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej.
2. W rondelku podgrzewamy drugą szklankę śmietany i rozpuszczamy w niej pół szklanki cukru. Mieszamy, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i wlewamy żelatynę. Mieszamy, a następnie dodajemy ubitą śmietanę z jogurtem. Masę przelewamy do foremek lub miseczek i wstawiamy do lodówki na 7-8 godzin do całkowitego stężenia.
3. W małym rondelku zagotowujemy pół szklanki kremówki, dodajemy brązowy cukier oraz masło i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Panna cottę wyjmujemy z foremek na talerzyki (możemy je polać gorącą wodą, żeby łatwiej odeszły od brzegów) i przed podaniem polewamy karmelowym sosem.
Zobacz także: