Reklama

Karmelowe lizaki z jabłek

Lizaki na bazie jabłek? Brzmi zaskakująco, ale przepis na ten deser jest bardzo prosty.

Składniki

  • 4 zielone jabłka, np. Granny Smith
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 4 patyczki

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy i osuszamy. Wyrywamy ogonki, a w ich miejsce wbijamy patyczki. 

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i cienko smarujemy olejem. 

3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier, ekstrakt z wanilii, cynamon, goździki oraz barwnik spożywczy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

4. Gdy syrop osiągnie temperaturę 137°C (przeczytaj poradę, co zrobić, gdy nie mamy termometru), kolejno zanurzamy w nim i obtaczamy jabłka. Strząsamy nadmiar karmelu i odkładamy jabłka na blaszkę z papierem do pieczenia. Czekamy, aż glazura zastygnie. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy