Karmelowe lizaki z jabłek

Lizaki na bazie jabłek? Brzmi zaskakująco, ale przepis na ten deser jest bardzo prosty.

Jesienne, jabłkowe lizaki
Jesienne, jabłkowe lizaki123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 zielone jabłka, np. Granny Smith
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 4 patyczki

Sposób przygotowania:

1. Jabłka myjemy i osuszamy. Wyrywamy ogonki, a w ich miejsce wbijamy patyczki.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i cienko smarujemy olejem.

3. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy miód, cukier, ekstrakt z wanilii, cynamon, goździki oraz barwnik spożywczy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

4. Gdy syrop osiągnie temperaturę 137°C (przeczytaj poradę, co zrobić, gdy nie mamy termometru), kolejno zanurzamy w nim i obtaczamy jabłka. Strząsamy nadmiar karmelu i odkładamy jabłka na blaszkę z papierem do pieczenia. Czekamy, aż glazura zastygnie.

Zobacz także:

Tost francuski z jabłkamiStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas