Karp faszerowany
Chciałabyś przygotować pyszne dania i szukasz inspiracji? Zobacz, co na magiczny czas świąt proponuje Magda Gessler.

Składniki
- 2 kg karpia
- 40 dag suszonych podgrzybków
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 2 duże cebule
- masło
- pieczarki
- cytryna
- pomidorki koktajlowe marynowane
- papryka czerwona
Sposób przygotowania:
1. Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Następnie dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin.
2. Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i drobno posiekaj.
3. Cebule i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą.
4. Rybę ułóż w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, polej 4 łyżkami roztopionego masła i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem.
5. Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym i pieczarkami. Skrop cytryną.
Zobacz także: