Karpatka babuni
Kto jej nie lubi? Smak dzieciństwa. Tylko jak go wydobyć? Podpowiadamy jakich błędów unikać.
Przygotuj ciasto
Do rondelka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Doprowadź do wrzenia. Na wrzątek wsyp mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij z ognia. Kiedy masa lekko przestygnie, dodawaj stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając mikserem.
Natłuść dwie foremki o wym. 22x27 cm. Na dnie obu rozprowadź cienką warstwę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 25 minut. Przez pierwsze 15 minut nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie.
Przygotuj krem
Wlej do rondelka 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Zmiksuj żółtka z mąką i resztą mleka. Masę jajeczną wlewaj do gotującego się mleka, nieustannie mieszając. Ugotowany krem odstaw do wystudzenia.
Miękką margarynę zmiksuj, dodając do niej po czubatej łyżce wystudzonego kremu. Na jeden z upieczonych placków wyłóż krem. Przykryj drugim plackiem, delikatnie dociśnij. Wstaw na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: