Reklama

Karpatka babuni

Kto jej nie lubi? Smak dzieciństwa. Tylko jak go wydobyć? Podpowiadamy jakich błędów unikać.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Składniki na krem

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • cukier puder do posypania

Przygotuj ciasto

Do rondelka wlej wodę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Doprowadź do wrzenia. Na wrzątek wsyp mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką, aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij z ognia. Kiedy masa lekko przestygnie, dodawaj stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając mikserem. 

Natłuść dwie foremki o wym. 22x27 cm. Na dnie obu rozprowadź cienką warstwę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz około 25 minut. Przez pierwsze 15 minut nie otwieraj piekarnika, bo ciasto opadnie. 

Reklama

Przygotuj krem

Wlej do rondelka 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Zmiksuj żółtka z mąką i resztą mleka. Masę jajeczną wlewaj do gotującego się mleka, nieustannie mieszając. Ugotowany krem odstaw do wystudzenia. 

Miękką margarynę zmiksuj, dodając do niej po czubatej łyżce wystudzonego kremu. Na jeden z upieczonych placków wyłóż krem. Przykryj drugim plackiem, delikatnie dociśnij. Wstaw na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także: 


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: karpatka | Styl.pl | masło
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy