Karpatka z kremem budyniowym. Tego smaku nie znajdziesz w cukierni

Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta wykonasz zaledwie w 90 minut.

Przesianą mąkę energicznie mieszaj, aby uzyskać jednolite połączenia ciasta
Przesianą mąkę energicznie mieszaj, aby uzyskać jednolite połączenia ciastaPicsel123RF/PICSEL
Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce
Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówcePicsel123RF/PICSEL

Składniki

na dwie blachy ciasta parzonego

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dużych jaj

na krem

  • 150 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 350 g masła
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki
1 godz. 30 min
12

Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę, dodaj masło i podgrzej. Gdy masło się rozpuści, zagotuj i wsyp mąkę. Mieszaj, aż powstanie gęsta, bezgrudkowa masa. Ostudź. Miksując, wbij do masy jajka. Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównaj. Piecz  w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut. Następnie upiecz drugą część ciasta. 

Zrób krem

Zagotuj 2 szklanki mleka (500 ml), dodaj 120 g cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko zmiksuj blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką. Wlej do wrzącego mleka, zamieszaj powstałą masę i ostudź. Resztę cukru utrzyj z masłem. Dodaj partiami masę budyniową, za każdym razem miksując. Gotowy krem wyłóż na jeden płat ciasta, przykryj drugim. Ciasto warto schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:

Naleśniki gryczane z kurkami i mozzarellą (Ipla/Polsat)