Karpatka z kremem budyniowym. Tego smaku nie znajdziesz w cukierni
Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta wykonasz zaledwie w 90 minut.


Składniki
na dwie blachy ciasta parzonego
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 5 dużych jaj
na krem
- 150 g cukru
- 750 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 350 g masła
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki
Przygotowanie:
Wlej do garnka wodę, dodaj masło i podgrzej. Gdy masło się rozpuści, zagotuj i wsyp mąkę. Mieszaj, aż powstanie gęsta, bezgrudkowa masa. Ostudź. Miksując, wbij do masy jajka. Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównaj. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut. Następnie upiecz drugą część ciasta.
Zrób krem
Zagotuj 2 szklanki mleka (500 ml), dodaj 120 g cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko zmiksuj blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką. Wlej do wrzącego mleka, zamieszaj powstałą masę i ostudź. Resztę cukru utrzyj z masłem. Dodaj partiami masę budyniową, za każdym razem miksując. Gotowy krem wyłóż na jeden płat ciasta, przykryj drugim. Ciasto warto schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: