Karpatka z malinami
Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej wodę. Dodaj masło i zagotuj. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzyj na gładką masę. Gotuj 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij. Po wystudzeniu dodaj jajka i proszek do pieczenia. Dwie blachy o wym. 24 x 35 cm natłuść i wysyp mąką. W każdej rozprowadź łyżką po 1/2 ciasta. Piecz 30 minut w 190°C.
2. Zagotuj 2 szklanki mleka. W pozostałym wymieszaj budyń, cukier i cukier wanilinowy. Wlej do gotującego się mleka i zagotuj. Wystudź.
3. Miękkie masło utrzyj na puch. Miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Krem rozsmaruj na jednym blacie ciasta. Rozłóż maliny. Przykryj drugim blatem. Schłodź w lodówce. Posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: