Karpatka z malinami
Słodkości z aksamitnie kremowym wypełnieniem to coś, czemu żaden z domowników się nie oprze.
Składniki
- 1 szklanka wody
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- garść malin (innych owoców)
- cukier puder do posypania
na krem
- 3 szklanki mleka
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g masła
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej wodę. Dodaj masło i zagotuj. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzyj na gładką masę. Gotuj 2 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmij. Po wystudzeniu dodaj jajka i proszek do pieczenia. Dwie blachy o wym. 24 x 35 cm natłuść i wysyp mąką. W każdej rozprowadź łyżką po 1/2 ciasta. Piecz 30 minut w 190°C.
2. Zagotuj 2 szklanki mleka. W pozostałym wymieszaj budyń, cukier i cukier wanilinowy. Wlej do gotującego się mleka i zagotuj. Wystudź.
3. Miękkie masło utrzyj na puch. Miksując, dodawaj po łyżce budyniu. Krem rozsmaruj na jednym blacie ciasta. Rozłóż maliny. Przykryj drugim blatem. Schłodź w lodówce. Posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: