Keks bananowo-borówkowy
1. Borówki przebierz, opłucz, odsącz, rozsyp na ściereczce i pozostaw, aż wyschną. Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń.
2. Jajka utrzyj ze szczyptą soli, masłem, cukrem i rdzeniem wanilii. Chipsy bananowe pokrój na kawałeczki. Banany obierz, 300 g miąższu rozgnieć widelcem. Chipsy (lub orzechy) oraz miąższ bananów dodaj do masy maślanej i utrzyj mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dolej mleko, wymieszaj. Na koniec wmieszaj borówki (1 łyżkę borówek odłóż).
3. Przygotuj 3 foremki typu keksówki (9x17,5 cm; poj. 400 ml). Posmaruj je tłuszczem, napełnij równymi porcjami ciasta. Posyp pozostałymi chipsami i odłożonymi borówkami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 60 minut. Po ok. 45 minutach przykryj folią aluminiową, aby wierzchy ciast zbytnio się nie przyrumieniły. Wystudź. Przed podaniem możesz poprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: