Reklama

Keks jabłkowy z pistacjami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 30 dag mąka
  • 15 dag cukier
  • 15 dag masło lub margaryna
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • 5 dag posiekane pistacje
  • sok z 1/2 cytryny

Jabłko (około 20 dag) obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na kawałeczki. Natychmiast skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Masło (margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać kawałki jabłek oraz posiekane pistacje. Wymieszać - delikatnie, aby nie naruszyć struktury ciasta.

Ciasto przelać do foremki- keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Przed podaniem keks oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Zamiast jabłek, do ciasta można dodać maliny, jeżyny, czarne jagody (także mrożone).

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy