Keks jabłkowy z pistacjami
Jabłko (około 20 dag) obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na kawałeczki. Natychmiast skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Masło (margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać kawałki jabłek oraz posiekane pistacje. Wymieszać - delikatnie, aby nie naruszyć struktury ciasta.
Ciasto przelać do foremki- keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Przed podaniem keks oprószyć cukrem pudrem. Uwaga! Zamiast jabłek, do ciasta można dodać maliny, jeżyny, czarne jagody (także mrożone).