Kem z dyni
Dynia kusi na straganach piękną, słonecznie pomarańczową skórką.

Składniki
- 1 kg dyni hokkaido
- 1 l bulionu
- zielona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 10 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- cebula
- podpieczone jabłko
- śmietana
Przygotowanie:
Ugotuj bulion. Dodaj do niego pokrojony w kostkę miąższ dyni. Gotuj, aż zmięknie i zmiksuj. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i oczyść. Pokrój ją w kostkę, a boczek w paski. Składniki wrzuć na rozgrzany tłuszcz i chwilę przesmaż. Następnie połącz ze zmiksowaną zupą i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj przez około 10 minut. Do zupy dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ostrą paprykę chili. Wymieszaj. Zupę podawaj z kawałkami jabłka i śmietaną.
Zobacz także: