Kiełbaski z soczewicą i boczkiem
Doskonałe na obiad lub kolację.
Składniki
- 8 kiełbasek np. śląskich
- Cebula, pokrojona w kostkę
- 80 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 400 g soczewicy zielonej (z puszki lub ugotowanej)
- pół szklanki bulionu
- 100 g liści szpinaku
- Tymianek, świeżo mielony pieprz
Rozgrzej piekarnik podpiecz kiełbaski na złoty kolor.
Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na złoty kolor. Dodaj bulion, soczewicę i przyprawy. Gotuj, aż nadmiar płynu się zredukuje. Przełóż do żaroodpornego naczynia, dodaj szpinak i podpieczone kiełbaski. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 10 minut.