Kieszonki po śródziemnomorsku
1. Filety z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W każdym wycinamy nożem kieszonkę.
2. Pomidory suszone odcedzamy z oleju. Bazylię płuczemy, osuszamy i obrywamy liście z gałązek. Fetę i mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z liśćmi bazylii i pomidorami. Powstałą mieszanką wypełniamy kieszonki w mięsie. Filety spinamy wykałaczką, oprószamy pieprzem i solą.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z każdej strony 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 12 minut w 200ºC.
4. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, pomidorki koktajlowe i pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą, dwoma łyżeczkami cukru i łyżką octu balsamicznego, dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Pomidory przekładamy na półmisek, a na nie wykładamy mięso. Dekorujemy bazylią.