Reklama

Kieszonki po śródziemnomorsku

Składniki na 4 porcje

  • pęczek bazylii
  • 75 g pomidorów suszonych w oleju
  • po 200 g sera feta i mozzarella
  • 4 filety z kurczaka
  • olej
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny

1. Filety z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W każdym wycinamy nożem kieszonkę.

2. Pomidory suszone odcedzamy z oleju. Bazylię płuczemy, osuszamy i obrywamy liście z gałązek. Fetę i mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z liśćmi bazylii i pomidorami. Powstałą mieszanką wypełniamy kieszonki w mięsie. Filety spinamy wykałaczką, oprószamy pieprzem i solą.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z każdej strony 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 12 minut w 200ºC.

Reklama

4. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, pomidorki koktajlowe i pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą, dwoma łyżeczkami cukru i łyżką octu balsamicznego, dusimy, aż odparuje nadmiar płynu. Pomidory przekładamy na półmisek, a na nie wykładamy mięso. Dekorujemy bazylią.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy