Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

W Azji kiszoną kapustę z chili, imbirem, czosnkiem, cebulą i sosem rybnym, je się do każdego posiłku
W Azji kiszoną kapustę z chili, imbirem, czosnkiem, cebulą i sosem rybnym, je się do każdego posiłku123RF/PICSEL
Kwaśne, pikantne i słone kimchi można jeść na przystawkę, jako danie główne albo dodatek do zupy, gulaszu, ryżu, jajek, mięs, ryb
Kwaśne, pikantne i słone kimchi można jeść na przystawkę, jako danie główne albo dodatek do zupy, gulaszu, ryżu, jajek, mięs, ryb123RF/PICSEL

Polskie kimchi z czerwonej kapusty

Składniki

  • 1–2 główki czerwonej kapusty
  • 300 g małych ryb, np. stynek,
  • płotek lub uklei
  • 1 główka czosnku
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • tłoczonego na zimno
  • 1 l wody
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 3 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 gwiazdka anyżu

Polskie kimchi z ukraińską gorczycą i burakiem

Składniki

  • 2 główki młodej kapusty
  • 4 buraki
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • tłoczonego na zimno
  • 1,5 l wody
  • 100 g ukraińskiej lub rosyjskiej
  • gorczycy w proszku
  • 1 główka czosnku
  • 6 łyżek mąki żytniej
  • 6 łyżek miodu lipowego

Polskie kimchi z borowikami

Składniki

  • 2 główki białej kapusty
  • 0,5 kg świeżych lub mrożonych
  • borowików
  • 100 ml oleju rydzowego
  • 1 główka czosnku
  • 4 pęczki dymki
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 0,5 l wody
Twój Styl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?