Reklama

Kisz z łososiem i brokułami

Przepis, który idealnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody

Składniki na nadzienie

  • 150 g filetu z łososia
  • ½ cytryny
  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • ½ szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g oscypka
  • garść kaparów

Przepis pochodzi z 325. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.

Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut. Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.

Reklama

Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.

Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.

Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.

Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: quiche
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy