Kiszona cukinia
Teraz jest najlepszy czas na kiszenie! Polecamy przepis na kiszoną cukinię, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i kanapek.
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyj, obierz, odetnij górę i pokrój (tak, jak chcesz - może być kostka, talarki...).
2. Cukinię ułóż ciasno w słoikach. Do każdego włóż 3 obrane ząbki czosnku, liść laurowy, po 2 ziarna ziela i pieprzu, kilka nasionek gorczycy, gałązkę kopru i ok. 3 cm obranego korzenia chrzanu.
3. Zalej ostudzoną wodą zagotowaną z solą w proporcjach - 1 łyżka soli na 1 litr wody.
4. Słoik lekko zakręć i odstaw w kuchni na kilka dni. Gdy zakończy się burzliwy okres fermentacji, po 3-4 dniach, mocno zakręć słoik i odstaw do kwaszenia. Po ok. 2 tygodniach będzie gotowa do spożycia.
Zobacz także: