Reklama

Reklama

Klasyczny burger

​Przepis Michała Wrzostka.

Składniki

  • Sztuka chudego mięsa mielonego wołowego – 150 g
  • 1 bułka – 100 g
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka keczupu– 20 g,
  • łyżka majonezu – 20 g
  • garść sałaty – 20 g
  • 1 pomidor – 120 g
  • 1 papryka czerwona – 140 g
  • 1 czerwona cebula – 100 g
  • 4–5 gałązek kolendry – 10 g

Składniki - sos:

  • musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1 łyżka musztardy + 1 łyżka jogurtu) – 40 g


Przygotowanie:

Mięso:

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotleta o średnicy większej o około 0,5 cm od bułki, ponieważ mięso się skurczy, następnie grillujemy według uznania. Bułki podpiekamy na patelni lub w piekarniku.

Salsa pomidorowa:

Pomidory i paprykę kroimy drobno w kostkę. Siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników. Wszystko skrapiamy cytryną. Na koniec dodajemy liście kolendry i doprawiamy solą.

Przystępujemy do wykonania:

Bułkę dolną smarujemy sosem, następnie kładziemy sałatę, gotowe mięso i salsę pomidorową. Przykrywamy bułką posmarowaną majonezem z przepisu.

Reklama

Całość: energia: 680 kcal, białko: 47 g, tłuszcz: 27 g, węglowodany: 57 g, błonnik: 11 g, sód: 1000 mg

Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy