Przygotowanie:
Mięso:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kotleta o średnicy większej o około 0,5 cm od bułki, ponieważ mięso się skurczy, następnie grillujemy według uznania. Bułki podpiekamy na patelni lub w piekarniku.
Salsa pomidorowa:
Pomidory i paprykę kroimy drobno w kostkę. Siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników. Wszystko skrapiamy cytryną. Na koniec dodajemy liście kolendry i doprawiamy solą.
Przystępujemy do wykonania:
Bułkę dolną smarujemy sosem, następnie kładziemy sałatę, gotowe mięso i salsę pomidorową. Przykrywamy bułką posmarowaną majonezem z przepisu.
Całość: energia: 680 kcal, białko: 47 g, tłuszcz: 27 g, węglowodany: 57 g, błonnik: 11 g, sód: 1000 mg
Przepis pochodzi z książki "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit", Michał Wrzosek. Wydawnictwo Burda Książki. Premiera: listopad 2018 r.