Klasyczny hummus z pastą tahini

Danie prosto z Egiptu. Jeśli chcesz poczuć wakacyjny klimat koniecznie sprawdź jak go przyrządzić.

Hummus możesz podawać z nasionami dyni, lub groszkiem ptysiowym.
Hummus możesz podawać z nasionami dyni, lub groszkiem ptysiowym.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 1 szklanka jasnej pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • duża szczypta mielonej czerwonej papryki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
2 godz. 30 min
4

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedź i opłucz. Zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody. Gotuj przez 50 minut, sprawdzając od czasu do czasu - muszą się łatwo rozgniatać, ale nie mogą być suche. 

2. Ugotowaną cieciorkę odcedź i dokładnie opłucz. Przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini, sól, sok z cytryny i obrany czosnek. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Powinna być aksamitna, bez grudek. 

3. Do pasty wlej kilka łyżek lodowatej wody, cały czas miksując. Ucieraj hummus przez trzy minuty, aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Gotowy hummus polej oliwą i posyp mieloną papryką.

Zobacz także:

Borys Szyc: Teatr czy filmStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?