Klasyczny hummus z pastą tahini
Danie prosto z Egiptu. Jeśli chcesz poczuć wakacyjny klimat koniecznie sprawdź jak go przyrządzić.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę odcedź i opłucz. Zalej wodą i dodaj łyżeczkę sody. Gotuj przez 50 minut, sprawdzając od czasu do czasu - muszą się łatwo rozgniatać, ale nie mogą być suche.
2. Ugotowaną cieciorkę odcedź i dokładnie opłucz. Przełóż do blendera. Dodaj pastę tahini, sól, sok z cytryny i obrany czosnek. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Powinna być aksamitna, bez grudek.
3. Do pasty wlej kilka łyżek lodowatej wody, cały czas miksując. Ucieraj hummus przez trzy minuty, aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Gotowy hummus polej oliwą i posyp mieloną papryką.
Zobacz także: