Klejnoty stołu
Są piękne i nie tylko z nazwy przypominają kamienie szlachetne. Potrawom nadają szlachetny lekko kwaskowy smak, a ich właściwości zdrowotne są zaskakujące. Granaty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.
Składniki:
2 granaty
5 łyżek soku żurawinowego
Pół łyżeczki skrobi
250 ml kremówki
1 łyżka cukru
1 opakowanie masy śmietanowej malinowej
Przetnij granaty na pół. Z 2 połówek wyciśnij sok (za pomocą wyciskarki do cytrusów), dodaj sok żurawinowy. Z pozostałych połówek wybierz ziarenka, usuwając przy tym białe błonki. Skrobię wymieszaj z 2 łyżkami soku. Pozostały sok zagotuj z cukrem. Dodaj rozrobiona skrobię i gotuj 1 minutę, cały czas mieszając. Ostudzi i dodaj ziarenka granatu. Śmietanę ubij z masą śmietanową. Krem i kisiel nakładaj do połówek granatu
Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 1260 kJ/301 kcal
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
6 ząbków czosnku
Pół ogórka sałatkowego
200 g jogurtu
5 łyżek śmietany kremówki
200 g twarogu
Sól
Pieprz
800 g ziemniaków
9 gałązek tymianku
1 owoc granatu
4 filety z kurczaka (po 160g)
3 łyżki oleju
2 kromki pieczywa tostowego
175 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
Sałata do dekoracji
Ząbek czosnku posiekać. Ogórek obrać i utrzeć na grubej tarce. Jogurt zmieszać ze śmietaną i twarogiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki i 5 ząbków czosnku gotować 20 minut w osolonym wrzątku. Owoc granatu przekroić, z połowy wycisnąć sok, z drugiej wybrać ziarenka. Mięso przekroić w poprzek, nadziać na szpadki do szaszłyków. Obsmażać na oleju przez 3-2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Chleb pokruszyć. Ziemniaki i czosnek odcedzić (wodę zachować). Ziemniaki, czosnek 1/8 litra wody spod ziemniaków i pokruszony chleb ubić, dodając oliwę z oliwek. Dodać ocet i listki tymianku. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać sok z granatów, zagotować, dodać ziarenka Mięso podawać z sosem z granatów, do tego sałatę z tzatziki i pomidorkami.
Czas przygotowania 45 minut Jedna porcja zawiera 3780 kJ/903 kcal
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
2 małe kaczki
sól, pieprz
pęczek tymianku
2 kawałki cynamonu
3 cebule
150 g dżemu jabłkowego
2 łyżki sklarowanego masła
Dwa słoiki czerwonej kapusty (po ok. 850 ml)
1 owoc granatu
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki octu winnego
Plastry jabłka i świeży tymianek do dekoracji
Kaczki natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć tymianek i cynamon, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kaczki piec na ruszcie w temp 175 st. C przez 2 godziny.
2 cebule pokroić w piórka. Po godzinie kaczki obrócić i od czasu do czasu polewać osoloną wodą, na blasze ułożyć pokrojone w piórka 2 cebule.
Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce sklarowanego masła. Dodać kapustę, gotować 20 minut. Owoc granatu wydrążyć, ziarenka dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Podawać udekorowane plastrami jabłka i tymiankiem. Doskonale smakują z kopytkami smażonymi na patelni.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta