Reklama

Kłopotliwe owoce

Jak szybko obrać granat? Po czym sprawdź, że mango jest dojrzałe? Sprawdź!

Kupując mango, powąchaj je.

Jeśli ma intensywny zapach, to znak, że jest dojrzałe. Trzymając pionowo owoc, odkrój dwa jego szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Odkrojoną "piętkę" ułóż na dłoni. Czubkiem noża nacinaj miąższ w kratkę. Skórkę z naciętym miąższem odwróć na drugą stronę. Nacięte cząstki łatwo się rozdzielą.

Dojrzały granat skórkę ma twardą, lśniącą, ciemnoczerwoną.

Jest ciężki. Owoc lekki, z przebarwieniami będzie przejrzały. Odetnij górę i dół owocu, nie naruszając warstwy nasion. Skórkę natnij wzdłuż "żeber". Obiema dłońmi rozłup owoc - pęknie wzdłuż nacięć. Usuń białe błonki i bez problemu wytrząśnij soczyste nasiona. Obróć owoc pióropuszem do dołu i powąchaj od spodu. Zapach jest słodki, owocowy, absolutnie nie octowy?

Reklama

Ananas jest dojrzały.

Postaw go na deseczce i pionowo dookoła odcinaj skórkę. Miąższ przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ćwiartki ustaw pionowo na desce i jednym cięciem noża wytnij część twardego rdzenia.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy