Klopsiki cielęce w sosie koperkowym
Prosty przepis na domowe, pięknie pachnące koperkiem klopsiki cielęce.
Składniki
na klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki cielęcej
- 40 g masła
- czerstwa bułka
- cebula
- jajko
- 20 g mąki
na sos koperkowy
- 3 łyżki drobno posiekanego kopru
- 125 ml śmietany 18%
- wywar mięsny
- 20 g mąki do zagęszczenia
- sól
Sposób przygotowania:
Namocz czerstwą bułkę, następni dokładnie wymieszaj ją z mięsem mielonym. Z mięsnej masy uformuj klopsiki, obtocz w mące i delikatnie spłaszcz ręką. Smaż na rozgrzanym maśle z obydwu stron do zarumienienia. Przełóż do rondelka, wlej wodę i duś około 30 minut pod przykryciem. W trakcie parowania podlewaj wodą. Wyjmij klopsiki, a do pozostałej wody wsyp 20 g mąki. Dodaj sól, zagotuj, dodaj śmietanę i koperek, zagotuj. Klopsiki polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!