Klopsiki indycze
Mięso z indyka jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową (podagrę) ze względu na minimalną zawartość puryn.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 jajko
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- ½ strąka żółtej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 500-700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta kurkumy
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bułkę zalej wodą i odstaw na ok. 10 min. 1 cebulę drobno posiekaj, drugą pokrój w piórka. Marchewki oraz pietruszkę obierz. 1 marchewkę zetrzyj na tarce. Pozostałe marchewki oraz pietruszkę pokrój w kostkę. ¼ strąka czerwonej papryki pokrój w bardzo małą kostkę. Pozostałe pokrój w większą.
2. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę, startą marchewkę, pokrojoną w małą kostkę paprykę, jajko oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Z masy uformuj klopsiki. Obtocz je w mące.
3. Na 2 łyżkach oleju zeszklij cebulę, oprósz kurkumą. Do garnka wlej bulion. Dodaj cebulę i pozostałe warzywa. Gotuj ok. 10 min. Wrzuć klopsiki. Gotuj na średnim ogniu 30-40 min. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw.
Zobacz także: