Klopsiki na bulgurze
Wartość odżywcza dania to 300 kcal, w tym: białko 14 g, tłuszcz 17 g, węglowodany 21 g.
Bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Obraną cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną kolendrę niezbyt drobno siekamy.
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, połowę sosu teriyaki, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. Z mięsa formujemy 12 podłużnych klopsików i nadziewamy na drewniane patyczki. Pozostałą połowę sosu terijaki mieszamy z cukrem i pędzelkiem smarujemy klopsiki. Pieczemy dziesięć minut w 200º C.
Do ostudzonego bulguru dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną kolendrę, sok z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy. Przekładamy do miseczek i podajemy z trzema klopsikami na patyczkach.
Zobacz także: