Klopsiki na bulgurze

Wartość odżywcza dania to 300 kcal, w tym: białko 14 g, tłuszcz 17 g, węglowodany 21 g.

Bulgur gotujemy w osolonej wodzie
Bulgur gotujemy w osolonej wodzie123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g bulguru
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 600 g mielonego mięsa wołowego
  • nieduża czerwona papryka
  • 100 ml sosu teriyaki
  • 5–6 gałązek świeżej kolendry
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • oliwa z oliwek
40 min
4

Bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Obraną cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Umytą i osuszoną kolendrę niezbyt drobno siekamy. 

Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, połowę sosu teriyaki, doprawiamy pieprzem, solą i wyrabiamy. Z mięsa formujemy 12 podłużnych klopsików i nadziewamy na drewniane patyczki. Pozostałą połowę sosu terijaki mieszamy z cukrem i pędzelkiem smarujemy klopsiki. Pieczemy dziesięć minut w 200º C. 

Do ostudzonego bulguru dodajemy pokrojoną paprykę, posiekaną kolendrę, sok z cytryny, trzy łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy. Przekładamy do miseczek i podajemy z trzema klopsikami na patyczkach.

Zobacz także: 

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas