Klopsiki na kiszonej kapuście
Smakowite, domowe klopsiki z podsmażaną za maśle kapustą. Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki
- 800 g kapusty kiszonej
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka kminku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
na klopsiki
- 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
- 1 ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jajko
- 1 bułka grahamka namoczona w mleku
- sól
- pieprz
na zasmażkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Kapustę przełożyć do garnka z podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Podlać odrobiną wody. Dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszać. Przykryć i gotować przez 20 minut.
Mięso mielone przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno pokroić, zrumienić na maśle i dodać do wieprzowiny. Wybić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć i uformować klopsiki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z gotującej się kapusty, rozprowadzić i przelać do garnka. Dodać przecier pomidorowy i koperek. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć klopsiki.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.