Klopsiki na kiszonej kapuście

Smakowite, domowe klopsiki z podsmażaną za maśle kapustą. Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Klopsiki na kiszonej kapuście
Klopsiki na kiszonej kapuściePolsat

Składniki

  • 800 g kapusty kiszonej
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku

na klopsiki

  • 500 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 1 bułka grahamka namoczona w mleku
  • sól
  • pieprz

na zasmażkę

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej

Przepis pochodzi z 400. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa Gotuje": Klopsiki na kiszonej kapuściePolsat

Sposób przygotowania:

Kapustę przełożyć do garnka z podsmażoną na maśle, drobno pokrojoną cebulą. Podlać odrobiną wody. Dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszać. Przykryć i gotować przez 20 minut.

Mięso mielone przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę drobno pokroić, zrumienić na maśle i dodać do wieprzowiny. Wybić jajko, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Dłonie zwilżyć i uformować klopsiki.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać trochę wody z gotującej się kapusty, rozprowadzić i przelać do garnka. Dodać przecier pomidorowy i koperek. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na kapuście ułożyć klopsiki.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?