Reklama

Klopsiki w ostrym sosie

Są soczyste i zachwycają bogatym, wielowymiarowym smakiem. Mogą się stać twoim popisowym daniem!

Składniki

  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 strączku zielonej i czerwonej ostrej papryczki
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • sól, pieprz cayenne, olej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczki rozkrój i usuń pestki. Pokrój w kostkę. Do miski włóż odciśniętą bułkę, połowę czosnku i cebuli, mięso, jajka, osączoną kukurydzę, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dobrze wyrób na gładką masę. Uformuj z niej pulpeciki. 

2. Kładź je na rozgrzanym oleju. Smaż kilka minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij odłożony czosnek i cebulę. Dodaj papryczkę, płatki chili i cukier. Podsmaż. Włóż listki laurowe i pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Do sosu włóż pulpety i podgrzej je.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy