Klopsiki w ostrym sosie
Są soczyste i zachwycają bogatym, wielowymiarowym smakiem. Mogą się stać twoim popisowym daniem!
Składniki
- 1 czerstwa kajzerka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 1 strączku zielonej i czerwonej ostrej papryczki
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- sól, pieprz cayenne, olej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę namocz w wodzie lub mleku. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczki rozkrój i usuń pestki. Pokrój w kostkę. Do miski włóż odciśniętą bułkę, połowę czosnku i cebuli, mięso, jajka, osączoną kukurydzę, oregano, po szczypcie soli i pieprzu cayenne. Dobrze wyrób na gładką masę. Uformuj z niej pulpeciki.
2. Kładź je na rozgrzanym oleju. Smaż kilka minut. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij odłożony czosnek i cebulę. Dodaj papryczkę, płatki chili i cukier. Podsmaż. Włóż listki laurowe i pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Do sosu włóż pulpety i podgrzej je.
Zobacz także: