Klopsy z azjatycką nutą
Klopsiki dla miłośników azjatyckich smaków.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego
- 1 jajko
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
- sok z ½ cytryny lub limonki
- ¼ łyżeczki mielonej papryki
- chili
- olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
- sól
- pieprz
1. Do mięsa dodaj jajko, dwie łyżki sezamu, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, imbir, mieloną paprykę chili oraz sok z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
2. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy średniej wielkości kulki.
3. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Włóż klopsiki, smaż na złoty kolor po trzy do pięciu minut z każdej strony. Ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
4. Podawaj na gorąco posypane pozostałym sezamem z pieczywem.Zobacz także: