Reklama

Klopsy z azjatycką nutą

Klopsiki dla miłośników azjatyckich smaków.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • ¼ łyżeczki mielonej papryki
  • chili
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

1. Do mięsa dodaj jajko, dwie łyżki sezamu, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy, imbir, mieloną paprykę chili oraz sok z cytryny lub limonki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. 

2. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy średniej wielkości kulki. 

3. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Włóż klopsiki, smaż na złoty kolor po trzy do pięciu minut z każdej strony. Ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4. Podawaj na gorąco posypane pozostałym sezamem z pieczywem.

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy