Klopsy z cukinii i soczewicy z pistacjowym pesto
Pyszne klopsy wegetariańskie.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. Zalać 300 ml wody i dodać soczewicę. Gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pół łyżeczki soli i gotować jeszcze 5 minut. Odcedzić i ostudzić. Pęczek natki zmiksować z pistacjami, 30 g parmezanu, łyżką ricotty, 5 łyżkami oleju i 5 łyżkami wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Startą cukinię, czosnek i drobno pokrojone chili, pół pęczka posiekanej pietruszki umieścić w misce. Dodać soczewicę zmiksowaną z ricottą. Dodać skórkę z limonki, bułkę tartą i 40 g parmezanu. Wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Uformować 20 klopsów, skropić je oliwą i piec w 225 st. C przez 20-25 minut.
Klopsy podawać z pistacjowym pesto, dekorować sałatą.