Reklama

Reklama

Klopsy z dorsza z sałatką

Rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zobacz, jak zrobić z niej smaczne klopsiki.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 miks sałat
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 3 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 pęczek kolendry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Rybę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu osiem minut. Odcedzić, ostudzić, usunąć skórę, wyjąć wszystkie ości. Mięso ryby rozdrobnić widelcem. 

2. Czosnek obrać, posiekać razem z kolendrą. Wymieszać z rybą, sokiem z cytryny, jednym rozkłóconym jajkiem. Dodać dwie łyżki mąki, dwie łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Uformować sześć klopsów. 

3. Resztę mąki, jajko, piwo i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut. 

4. Warzywa umyć, oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, dymkę w pierścienie, chili posiekać, wymieszać z roszponką. Ocet utrzeć z miodem, 1 łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem warzywa. 

5. Kotlety zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sałatką.

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | klopsy | klopsy rybne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy