Klopsy z dorsza z sałatką
Rybę powinniśmy jeść przynajmniej raz w tygodniu. Zobacz, jak zrobić z niej smaczne klopsiki.

Składniki
- 40 dag filetów z dorsza
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 1 miks sałat
- 1 marchew
- 1 papryka
- 3 dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 pęczek kolendry
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:
1. Rybę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu osiem minut. Odcedzić, ostudzić, usunąć skórę, wyjąć wszystkie ości. Mięso ryby rozdrobnić widelcem.
2. Czosnek obrać, posiekać razem z kolendrą. Wymieszać z rybą, sokiem z cytryny, jednym rozkłóconym jajkiem. Dodać dwie łyżki mąki, dwie łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz. Uformować sześć klopsów.
3. Resztę mąki, jajko, piwo i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut.
4. Warzywa umyć, oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, dymkę w pierścienie, chili posiekać, wymieszać z roszponką. Ocet utrzeć z miodem, 1 łyżką oleju, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem warzywa.
5. Kotlety zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać z sałatką.
Zobacz także: