Kluseczki z ricotty i szpinaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać szpinak i 5 łyżek wody. Mieszać, aż liście szpinaku opadną (lub się rozmrożą). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze osączyć na sicie, pokroić.
Do ricotty dodać szpinak z cebulką, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na trzy części i zrolować z niego wałeczki o średnicy 2-2,5 cm.
Ręcznie formować kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową.
Kluski można podawać z podsmażonym masłem lub sosem pomidorowym.
Zobacz także: