Kluseczki z ricotty (ndundari)
Składniki
- 250 g riccoty, najlepiej owczej
- 220 g mąki pszennej
- 1 jajko „zerówka”
- garść parmigiano reggiano
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- Do podania:
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- szczypta cukru
- parmigiano reggiano
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na dwucentymetrowe kawałki. Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale gotowane dłużej są chyba lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada. Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle z odrobiną cukru i posypane płatkami parmiggiano, ale można też w pomidorowym sosie.
Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia"