Kluski zapiekane z kurczakiem
Pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 600 g białej kapusty
- 500 g gotowych klusek kładzionych
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- półtorej szklanki bulionu warzywnego
- szklanka śmietany
- 75 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 2 łyżki gotowej prażonej cebulki
- olej
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy w paski i parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso krótko płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy piersi z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem, solą, studzimy, a następnie kroimy w plastry.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy kapustę, kluski i podsmażamy 3 minuty. Wlewamy bulion, śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Na koniec zagęszczamy mąką, mieszamy.
3. Kapustę z kluskami przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy pokrojone mięso, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 12 minut w 200ºC. Gotowe danie posypujemy prażoną cebulką.
Zobacz także: