Reklama

Kluski zapiekane z kurczakiem

Pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 600 g białej kapusty
  • 500 g gotowych klusek kładzionych
  • 25 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • półtorej szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany
  • 75 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki gotowej prażonej cebulki
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kapustę kroimy w paski i parzymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mięso krótko płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy piersi z każdej strony na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem, solą, studzimy, a następnie kroimy w plastry. 

2. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy kapustę, kluski i podsmażamy 3 minuty. Wlewamy bulion, śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Na koniec zagęszczamy mąką, mieszamy. 

Reklama

3. Kapustę z kluskami przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy pokrojone mięso, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 12 minut w 200ºC. Gotowe danie posypujemy prażoną cebulką.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy